newzal sm

balkaniada-2106-Bursakolaj-balkaniada-2106-BursaНапрежението от опита за преврат в Турция не попречи на българския национален отбор по бадминтон да спечели вицешампионската титла в Бурса. Там от 15 до 17 юли 2016 г. се проведе Балканиадата за юноши и девойки до 17 години.

Старозагорското ядро в националния отбор бе доминиращо. Треньор на тима беше Слънчезар Цанков. Двама от четиримата юноши бяха от СК „Бадминтон“-Стара Загора: Денис Маринов и Жан Димитров. Другите двама бяха Алекс Попов от Пазарджик и Цветомир Стоянов от Хасково. При девойките към Мария Делчева и Паола Кирова от Стара Загора се присъедини Христомира Поповска (Първомай).

6 отбора се състезаваха в отборното първенство. Те бяха разпределени в две групи. Едната група включваше Турция А, Румъния, Молдова. В другата група бяха България, Гърция, Сърбия и – извън класирането – Турция Б. След тактическа загуба (2:3) от втория отбор на домакините, нашите бадминтонисти надделяха с 3:2 над Сърбия и с 5:0 над Гърция. На полуфинала българите победиха Румъния с 3:0. На финала загубиха от безспорния фаворит Турция с 0:3.

В индивидуалното първенство участваха и състезатели от Грузия. Най-добре от българите се представи Мария Делчева, която е и с една година по-млада от повечето си съпернички. Тя спечели бронзов медал на единично и бронзов медал на двойки с Христомира Поповска. Денис Маринов и Алекс Попов отпаднаха на четвъртфиналите на единично и на двойки.

Сребърната купа, извоювана на балканиадата от младите български бадминтонисти, трябва да се оцени изключително високо, като се имат предвид извънредните обстоятелства в Турция през тези няколко денонощия. И в петък, и в събота през нощта улиците на Бурса са пълни с коли, хора със знамена в покрепа на Ердоган. И да искаш, не можеш да поспиш, да отпочинеш. Няма как да пренебрегнем и десетките обаждания на разтревожени родители от България.

Слава Богу, всичко завършва успешно. Включително и завръщането с микробус: Бурса-Ялова-Истанбул-Одрин-Кап. Андреево…

Браво, момичета и момчета! Браво и на треньора Слънчезар Цанков, на чиито плещи е легнал най-тежкият психологически товар!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови