newzal sm

Vladimir Shiskov 01 30 18Владимир Шишков е на 21 години, многократен троен шампион по бадминтон при юноши на единично, момчета двойки и смесени двойки на България, 5 пъти балкански шампион на единично и 3 пъти на смесена двойка. Тази година е трети при мъжете на Открития шампионат на България за смесени двойки (партньор Стефани Стоева). Шампион при мъжете на България на едва 17 години, втори на мъже двойка и втори на смесена двойка. 9-то място на Олимпиадата за юноши в Китай.

Наесен ще е студент трета година в University of Aberdeen – Шотландия

– Влади, в България си – за колко време и как ще го прекараш?

– В България съм от началото на месец май, когато бяха последните изпити, които взех успешно с отлични оценки. Непосредствено след тях участвах в Държавния личен шампионат за мъже и жени у нас, за родния ми клуб СК „Бадминтон“ Стара Загора, разбира се, където с партньор на смесени двойки Стефани Стоева (няма нужда да я представям) загубихме на полуфинала в много оспорван мач. След това се отдадох на тренировки в залата в Стара Загора и малка почивка. В момента съм на стаж в Комисията за финансов надзор, в столицата, и съм много доволен, поне до момента, от наученото и от времето прекарано тук. След стажа ще ходя на почивка с родителите ми и след това ще бъда в Стара Загора до заминаването ми за Шотландия – в средата на септември.

– Как се чувстваш отново в Родината, в Стара Загора, забелязваш ли промяна?

– Винаги ми е много приятно времето тук и само човек, който не е живял дълго време в чужбина, не може да оцени какво имаме ние тук в България. Не мога да кажа, че като тръгвам за Шотландия, го правя с отрицателни мисли, че отивам на гадно място, напротив. Просто там ми липсват приятелите и семейството. А  когато се прибирам в България, нямам търпение да кацна на българска земя.

Прекарвам си страхотно времето в момента и изобщо не искам да идва септември, честно казано… Колкото до промяна в Стара Загора – не откривам, всичко си е както си беше, може би с изключение на това, че градът е разкопан…

– Ти си студент в University of Aberdeen – Шотландия, наесен третокурсник. Харесва ли ти страната, системата на образование?

– Да, сега ще бъда трети курс, предпоследната ми година е. Студент съм в специалността „Финанси и икономика“, харесва ми, уча с желание. Образователната система е на най-високо ниво, университетът също – харесвам ги много. Относно страната, бих казал обратното. Времето е кофти, хората, донякъде, също. Но в крайна сметка съм отишъл там за да уча, което е и най-важното за момента.

Стажът ми в КФН е супер, доста практически неща ми дават да правя, доволен съм. Не е отбиване на номер в никакъв случай. Относно образователната система в Шотландия, примерно, там всичко е направено в полза на учащия, а не както в България – в полза на учебното заведение. В университета аз си избирам предметите, които да уча, аз си избирам кога да са ми лекциите, кога да са ми упражненията. Всичко аз си избирам, за да мога да ходя с желание и да е в удобно за мен време. За разлика с България, където имаш лекции в някои ВУЗ-ове до 9-10 вечерта….. Практика в Шотландия не съм имал, но следващото лято ще се пробвам да осъществя такава.

– А любимият ти спорт бадминтон – имаш ли възможност да тренираш, да се състезаваш, на какво ниво е конкуренцията?

– Бадминтонът ми е слабост и винаги ще бъде част от ежедневието ми. В Шотландия тренирам с местен треньор, с който се запознах там на един турнир. С него тренираме почти всеки ден и тренировките са много добри. Миналата година играх във Френската лига за отбора на Каен, тази година отново ще играя във Френската лига, но за друг отбор – Le Grande Quevilly. Също, от тази година ще помагам на момчето, с което тренираме в Шотландия с треньорството. Ще му помагам с тренировките, които той води с групи деца и групи с напреднали. Надявам се да се справям добре с това ново начинание.

– Желанията и амбициите ти – в живота и в спорта?

– Относно спорта – огромни амбиции нямам. След като реших да се оттегля от бадминтона през 2014 г., когато бях на върха, след това изгубих мотивация и някак си нямам това желание, което имах преди. Може да се променят нещата, но засега са такива. Искам да играя в чужд клуб, по възможност във Франция, защото ми харесва много страната. Париж е много хубав град и обичам разходките в него. На всяко ходене за клубни мачове имам по един свободен ден в Париж и винаги се разхождам. Също така помагам на клуба ми в Стара Загора, като играя с по малките от мен, правя им спаринг, за да може те да напредват. Относно живота – бих желал успешно да завърша бакалавърската си степен в Шотландия, да си намеря добра работа във финансовия сектор в Европа – за няколко години, и може би след това – връщане в България.

Новост при мен е, че скоро ще пусна онлайн магазин за бадминтон екипировка на бранд, който е лидер в нашия спорт. Но засега не искам да издавам повече детайли, когато всичко е онлайн, ще разкажа допълнително по-подробно.

– Кое натежава за условността относно България?

– Все още нямам категоричен отговор на този въпрос, но догодина по това време ще имам яснота със сигурност и ще съм решил. Както казах, може би ще остана няколко години навън и след това ще се върна, но това не е сигурно.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови