newzal sm

Владимир Шишков в действиеВладимир Шишков е роден на 22 януари 1997 г. в Стара Загора. Едва 6-годишен е, когато хваща ракетата за бадминтон за първи път. Оттогава с нея той жъне успехи не само в България, но по целия свят. През изминалите 11 години има над 100 спечелени златни, сребърни и бронзови медали. Преди дни се завърна от Вторите младежки олимпийски игри в Нанджинг, Китай, където в генералното класиране зае девета позиция.

* * *

- Влади, тази учебна година ще бъдеш единадесетокласник. С нетърпение ли очакваш първия училищен звънец?
- Да. Искам отново на училище, за да се видя с класа, с приятелите ми. Честно казано, липсва ми училищната обстановка заради миналогодишните ми отсъствия. Аз съм такъв човек, че бързо започват да ми липсват дейностите, с които се занимавам през по-голямата част от годината – било то училище или тренировки.

- На кого би искал да благодариш за успехите си досега?

- Преди всичко на СК „Бадминтон“-Стара Загора, който бе през цялото време зад мен. Освен това на Община Стара Загора, на училището ми ГПЧЕ „Ромен Ролан“, на моите родители и не на последно място на всички, които взеха участие в моята подготовка – треньори, съотборници, лекари и физиотерапевти. Месец преди Олимпиадата имах проблем с контузия. Не можех да стъпя нормално на крака си.  Без намесата на д-р Динко Хубенов от София нямаше как да преживея магията Нанджинг 2014.

- За първи път ли бе в Китай?
- Да, най-много ме впечатли организацията на Олимпиадата. Присъстваха над 20 000 доброволци, които бяха в помощ на състезателите през цялото време. Въобще китайците са изключително трудолюбиви, много отзивчиви и добронамерени.

- Успя ли да реализираш максимума си на Олимпиадата?
- Това е максимумът ми сега. В нашия спорт азиатските спортисти са най-голямата конкуренция. Деветото място бе най-доброто, което можех да постигна

- Защо азиатските бадминтонисти години наред са фаворити за медалите?

- По-здрави са физически. Прекарват голяма част от ежедневието си във фитнеса. При тренировъчния процес на корта няма особена разлика. Интензивността на заниманията им е по-засилена и като цяло планът им е изготвен по-добре. Друг фактор е, че ние прекарваме много време и в учене, докато в азиатските страни спортистите буквално нощуват в залата, спят на дюшеци там – това представлява животът им.

- Как след две поражения се мотивира да постигнеш победа в последната среща, която ти донесе място в топ 10?
- Знаех, че има вероятност да се получи „въртележка“, ако победя в последната среща без да изпусна гейм. Направих го. Станах втори в групата и влязох в топ 10.

Тук можете да гледате въпросната среща на Влади. Започва от 36-тата минута от записа.

- Получи поздравление и от кмета Живко Тодоров. От срещата излезе новината, че в Стара Загора започва изграждането на зала за бадминтон с европейски параметри…
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров поздравява Владимир Шишков за отличното представяне в Нанджинг- Ние и сега имаме необходимите условия за тренировки, но ни липсва зала, в която да се провеждат големи първенства, като европейско или световно. В рамките на две години би трябвало едно такова съоръжение да е готово да приеме европейско първенство както за юноши, така и за мъже. Запланувано е изграждането на още шест бадминтон корта плюс площ за скуош и тенис на маса. Несъмнено това ще бъде един от най-големите центрове в България, чрез който ще имаме възможността да приемем много състезания.

- Стана национален шампион за мъже, но още си в юношеска възраст?

- Още една година ще се състезавам при юношите. В края на март 2015 г. ще участвам на Европейското първенство за младежи до 19 г. в Полша. Това ще бъде последният форум, преди да премина изцяло в състезанията при мъжете.

- Влияят ли ти родителите за избора на пътя?
- Родителите ми никога не са взимали страна. Окуражавали са ме да правя това, което мисля, че е добре за мен.
Никога не са ме спирали да ходя по тренировки или турнири. Майка ми е семеен лекар, а баща ми работи в Община Стара Загора. Той държи повече да продължа обучението си в Европа. От личен опит съм запознат с много държави по света и затова съм решил, че ще уча зад граница, най-вероятно в Европа. Желанието ми е да следвам спортен мениджмънт, но предварително трябва да разуча повече относно условията. И най-вече дали градът има клуб по бадминтон!

НБП, Стефан РАДЕВ

Добавете коментар


Защитен код
Обнови