newzal sm

BE 1Любомир Тодоров,
Льовен-София

Точно преди един месец – на 14 февруари - завърши първата медийна конференция, организирана от Бадминтон Европа в белгийския град Льовен, по време на еврошампионата за смесени отбори.

Събрахме се представители  от Англия, Дания, Холандия, Испания, Финландия, Литва, Ирландия, Армения, Полша, Белгия, Гърция, Сърбия, Италия, Австрия и Швейцария. Имах честта и привилегията да бъда българският участник в първата по рода си среща.

Тя беше по идея на Ричард Воън, който е Директор комуникации на Бадминтон Европа, и Мануел Рьослер, Мениджър комуникации в централата.

Воън, който е бивш шампион от Откритото първенство на България, ме попита как се развиват отношенията между бадминтона  и медиите у нас и изпрати поздрави на председателя на федерацията д-р Пюзант Касабян. Уелсецът не скри амбициите си спортът с перото да получи повече медийно внимание и затова определи тази среща като много важна, за да можем да изградим една обща стратегия, след като бъдат изслушани различните мнения.

Изключително интересна беше срещата с две от големите звезди на бадминтона на Стария континент вторият в света датчанин Ян Йоргенсен /към 12.03.2015 г./ и състезателят от Топ 30 Скот Евънс от Ирландия (на снимката горе). В неформален разговор те споделиха с нас интересни неща относно отношенията си с медиите и своите бизнес планове.

„В Дания бадминтонът е на голяма почит. Телевизиите предават доста мачове. По един от националните канали всеки понеделник има двучасово бадминтон шоу, така че не можем да се оплачем от липсата на внимание. Но истината е, че в нашия спорт големите пари са в Азия и в тази насока е добре да има повече европейски спонсори, а и да привлечем повече публика“, каза европейският шампион Йоргенсен.

Той разкри, че преди 3 години е направил голяма крачка в професионално отношение, като е наел мениджър, след като разбрал, че опитите му да организира всичко сам – пътувания, настанявания, тренировки, интервюта, спонсори и т.н., му е отнемало времето за подготовка за състезания и му е пречило да се концентрира само върху бадминтона. Факт е, че в последните години Ян промени много и външния си вид. От късопостригано момче се превърна в дългокос викинг с двудневна брада. Освен това започна да се появява на корта с тричетвърти чорапи, което се превърна в негова запазена марка. Той беше сред първите бадминтонисти със собствена страница във Фейсбук и Туитър, за които призна, че му помагат приятели, но често сам поства новини и снимки.

BE 2На моя въпрос каква е разликата между №2 и №1 в света Йоргенсен отговори с усмивка: „Никак не е малка. Аз съм горд, че съм втори в ранглистата /към 12.03.2015 г./. Трябва да съм реалист и да призная, че Чен Лон е много над всички останали. На този етап ще ми е трудно да го изместя, но мисля по въпроса“.

Той призова европейската федерация да бъде по-активна в медийно отношение и да се опитва да лансира своите звезди на големите турнири в Азия. Ян даде за пример финалите на Супер сериите в Дубай миналия декември, когато за цяла седмица е имал едно-единствено медийно събитие, организдирано от световната федерация, а е имал време и готовност за повече изяви.

Скот Евънс призна, че вече мисли за живота след края на кариерата. Ирландецът има своя марка дрехи Hosbjerg и наскоро откри първия си магазин в Копенхаген, където живее.

Той сподели, че голямата му мечта е участие на олимпиадата в Рио де Жанейро, но предупреди че бадминтонистите ги чака голям хаос в Бразилия.

„Щастлив съм, че спечелих турнира от „Гран при“ в Рио, но условията бяха тежки. Трябваше да пътувам всеки ден по 2 часа от хотела до залата. Горещини, задръствания. Имаше случаи, когато играех сутринта, а следващата ми среща беше привечер. Но като се сетех какво ме чака, предпочитах да остана цял ден в залата. Има много време до Игрите и се надявам организаторите да направят корекции“, разказа Евънс.

BE 3В заключение ще кажа, че срещата в Льовен беше интересна и полезна.
Но това е само началото на промяна на медийната политика на Бадминтон Европа, която да направи спорта и най-добрите състезатели разпознаваеми и оценени по достойнство навсякъде.

 

Любомир Тодоров,
Льовен-София

Добавете коментар


Защитен код
Обнови