perce-213

НА "АЯЗМОТО" СЕ ИГРАЕШЕ ОТ ИЗГРЕВ ДО ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ

......................................................................................................
Стара Загора - спомени на Тодор Деков

ajazmo2Аз знаех, че играта (бадминтон) има и състезателен характер, затова изпратих писмо на мои роднини в ГДР с молба да издирят и ни изпратят правилник. Получих го, преведох го и през 1965г. начертах първото игрище в парка "Аязмото" върху настилката от каменни плочи. Опънахме мрежа и започнахме първите игри по правила. Първият ми партньор бе инж. Ангел Ангелов. Колегите продължаваха както по-рано - играта с правила им се виждаше бавна без физическо натоварване. Но полека-лека състезателната интрига надделя и трябваше да се чертае ново игрище, а за да си осигуриш място там трябваше да станеш много рано сутринта. Емоциите бяха големи, особено в игрите по двойки.

       Така, в късната есен на 1967г., заминахме за град Пловдив и участвувахме в първия турнир. Участието ни беше само с отбор - мъже в състав: инж. Л. Фандъков (по-късно председател на БФБ), Димитър Радев, Велик Мутинов и Тодор Деков. На тази среща се срещнах с тези, с които поставихме основите на бадминтона в нашата страна В. Кръстев, П. Касабян, В. Венков. След завръщането си, чрез официална заявка от ДФС "Берое", станахме членове на Комисията по бадминтон към БФТ.

       Основахме секция в Стара Загора, привлякохме млади хора, започна обучение, а на следващите състезания, във Варна бяхме с пълен отбор. На третия турнир станахме домакини и абсолютни отборни победители. Секцията по бадминтон работеше много и интензивно. За кратко време се изградиха три открити площадки с над 15 игрища. Отпечатахме състезателен правилник. Започна организирана подготовка на представителния отбор, изградиха се детско-юношески групи, проведоха се състезания и за ветерани. Бадминтонът доби огромна популярност в "Града на липите".

       Най-голяма дейност в работата на секцията в онези години имаха инж. Людмил Фандъков, Тодор Софкин (като председател), Моньо Петков и не на последно място найният дългогодишен секретар Димитър Драголов. В поколението състезатели, които носеха славата на старозагорския бадминтон, мога да посоча имената на сестри Пеневи, Ради Димитров, Пейчо Христов, Велик Мутинов, Сашо Славов, Димитър Радев, Николай Колев и Иван Вълчанов.

       Старозагорци имат пълното основание да смятат, че градът им е люлката на българския бадминтон. Както пише в спомените си Тодор Деков, бадминтонът стартира в Стара Загора като игра създаваща емоции и развлечение след скучните кросове из "Аязмото". Група спортни ентусиасти започнали да прехвърлят перата - подарък на Деков от Германия, със също подарените "хилки" и мреже за "федербал".

      Деков начертава първото игрище за бадминтон на "Аязмото" върху настилка от каменни плочи. На този ранен старт се дължи и отличното представяне на старозагорци в ранния период. През 1970 и 1971 година те се преборват успешно с личното майсторство на играещия в "Корабостроител" Андрей Сидоров, учил бадминтон в СССР, и стават отборни шампиони. И по-късно са винаги в челото, но са принудени дълго да стоят в сянката на Хасково. И едва през 1995 г., вече като БК "Атаком" стават отново шампиони при мъжете.

       Стара Загора е шампион по състезатели, тръгнали към спортното майсторство от "Аязмото", но стигнали до върховете му в други състави. Оттук започва спортния си път Минка Пенева-Дашинова и сестра и Янка Пенева, Кънчо Орешков, Димитър Матев, Илко Орешков, Динко Дуков, Петър Димов и др.

      В Стара Загора се е приобщил към бадминтона и почетният председател на БФ Бадминтон ген.-майор Людмил Фандъков. С голяма известност се ползват състезателите Ради Димитров и Пейчо Христов, Маргарита Славова, Павлина Бунарджиева, Сашо Славов, Кольо Пейчев, Христо Михалев и, разбира се, един от най-добрите треньори и специалисти на днешното време Слънчезар Цанков. Тук са играли и превъзходните техници Нанко и Стефан Чорчопови и др.

       Сред най-симпатичните образи на старозагорския бадминтон е и най-големия ветеран бай Иван Вълчанов (фотото), който понякога се появява в 5 часа сутринта на "Аязмото".

       Спортно-състезателната дейност в Стара Загора бе поставена на сериозна професионална основа, когато през 1990г. бе основан СК "Бадминтон" Стара Загора. Треньор стана Слънчезар Цанков, който продължи също така и да се състезава. Цанков стана шампион на страната ни през 1991г. в двойка с Анатолий Скрипко и в 1992г. с Диана Филипова, а Стара Загора стана клуб вицешампион на страната ни.

       Стара Загора е инициатор на Първия балкански клубен шампионат по бадминтон през 1993г. и при участието на 6 отбора става и първият балкански клубен шампион. При международни срещи юношите на клуба печелят 2 бронзови медала в Лозана, а през 1994 г. на Открития шампионат на Италия двойката Слънчезар Цанков - Цветозар Колев стават шампиони, побеждавайки с 2:1 руската двойка Попов - Воробьов. Същото се повтаря и през 1995г., като Цветозар Колев и Пламен Пеев побеждават на финала китайска двойка.

Юношите старша възраст на Стара Загора са републикански шампиони четири години подред - 1993, 1994, 1995 и 1996г.

       Особено значим е успехът през 1995г., когато старозагорският клуб стана републикански шампион за мъже, а Цветозар Колев за юноши и Ясен Борисов за мъже са балкански шампиони.
____________________________________________________________________     продължение....

Кратка история на възникването и развитието на бадминтона в Стара Загора

През недалечната 1965 г. в Стара Загора се появяват чифт ракети, кутия пера и мрежа, донесени от роднини на Тодор Деков от ГДР. Пред дома му и на Аязмото започва да се упражнява странен на пръв поглед, но много увлекателен и заразителен спорт.

Малко след това на самия връх на Аязмото се разчертава първото игрище върху каменните плочи, чиито планки за коловете личат и днес. Играе се с голям ентусиазъм рано сутрин преди работа.

През 1967 г. на 23-24 декември инж.Людмил Фандъков, Димитър Радев, Велик Мутинов и Тодор Деков вземат участие в първия междуградски турнир по бадминтон в Пловдив. Така градът ни се нарежда сред основателите на спорта ни в България.

Веднага след турнира ДФС „ Берое” става член на Комисията по бадминтон при БФ Тенис.

За кратко време ръководството на секция Бадминтон при ДФС Берое , ръководена от председателя Тодор Софкин и секретар Митко Драголов , Моньо Петков и други сърцати деятели успяват да изградят отбори мъже и жени, с които вземат участие в следващите републикански първенства. Още по-важното е, че те успяват да изградят спортни площадки на открито, първата под летния театър с 4 корта, а през 1972г –гордостта на града ни : площадката с 8 корта на върха на Аязмото на мястото на стария зоопарк. През 1976 г. под р-т ” Хижата” се появява и последната площадка с 6 корта.

Благодарение на това бадминтонът набира все повече почитатели. Отборите за мъже и жени , сред които Ради Димитров, Пейо Димитров, Сашо Славов, Георги Христозов,Иван Мутафов, Рахни Запрянов, Минка и Янка Пеневи са неизменно шампиони на България. През 1973 г. на първото републиканско за деца и юноши старозагорци печелят почти всички титли с играчи като Илко Орешков, Павлина Бунарджиева, Петър Полилеев, Христо Русев в старшата възраст, Маргарита Славова, Динко Дуков и Пламен Панов – младша възраст и Георги Софкин, Слънчезар Цанков и братята Стефан и Нанко Чорчопови при пионерите.

През 1978 г. по решение на ръководството на ДФС „Берое” бадминтонът е преместен в Раднево в ДФС „ Марица Изток” с председател Димитър Радев. Ръководител на отбора е Венелин Йотов, треньори в началото Динко Дуков и Сашо Славов.

   В Стара Загора се формират няколко клуба в Б група, изградени към фирмите „Хранмаш” с Делчо Колев, ЗСК ” с Христо Михалев и Петко Монев и ЗЗУ с Пейчо Христов.

   На 08.11. 1990 г. става учредяването на СК Бадминтон Стара Загора в съвременния му вид с председател Слънчезар Цанков, управителен съвет Делчо Колев, Петко Петков и Пейчо Христов и треньор Нанко Чорчопов.

До днешни дни клубът ни е място за спортно израстване на много състезатели с титли в Държавните и Балкански шампионати, както и на много европейски турнири. Владимир Шишков спечели златото в първите Световни детски игри , по-късно стана и първия ни участник в Юношеските Олимпийски икри в Китай 2014 г. По неговите стъпки върви и Мария Делчева, спечелила няколко титли на турнири в Европа тази година и достигнала челната десетка на световната ранглиста за девойки.

През 1992 г. е създаден и втори бадминтон клуб „Локомотив Стара загора” с треньор и председател Пейчо Христов.Там израстват състезатели като Силвана и Ивелина Паунови, Мая Вълчева, Илиана Никова и състезателя номер 1 на България за всички времена Петя Неделчева, постигнала най-големия ни успех-5-то място на Олимпийските игри в Атина 2004г.

   Като треньори в СК „Бадминтон Стара Загора” са работили Слънчезар Цанков, Пенчо Ириков, Константин Петков, Димитрийка Димитрова, понастоящем Тихомир Киров, Димитрия Попстойкова и Нанко Чорчопов.

Като председатели на клуба в годините са били Димитър Атанасов (под чието ръководство СКБ Атаком става шампион за мъже 1994 г) , Петко Влаев и понастоящем Христо Михалев, а технически директор Петър Гицов. Под тяхно ръководство клубът има обновена и пригодена спортна зала за бадминтон.

От многобройните успехи на клуба ще изброим само тези от 2017 г. - участие на 122 състезатели в състезания от Държавния и международен спортни календари, 11 индивидуални шампионски титли, 15 сребърни и 31 бронзови медала, а в отборните шампионати сме шампиони за момчета 13 г, юноши 15 г девойки 17 г, девойки 19 г, за жени и за 3-та поредна година шампиони за мъже и жени смесени отбори.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови