perce-213

НА "АЯЗМОТО" СЕ ИГРАЕШЕ ОТ ИЗГРЕВ ДО ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ

......................................................................................................
Стара Загора - спомени на Тодор Деков

ajazmo2Аз знаех, че играта (бадминтон) има и състезателен характер, затова изпратих писмо на мои роднини в ГДР с молба да издирят и ни изпратят правилник. Получих го, преведох го и през 1965г. начертах първото игрище в парка "Аязмото" върху настилката от каменни плочи. Опънахме мрежа и започнахме първите игри по правила. Първият ми партньор бе инж. Ангел Ангелов. Колегите продължаваха както по-рано - играта с правила им се виждаше бавна без физическо натоварване. Но полека-лека състезателната интрига надделя и трябваше да се чертае ново игрище, а за да си осигуриш място там трябваше да станеш много рано сутринта. Емоциите бяха големи, особено в игрите по двойки.

       Така, в късната есен на 1967г., заминахме за град Пловдив и участвувахме в първия турнир. Участието ни беше само с отбор - мъже в състав: инж. Л. Фандъков (по-късно председател на БФБ), Димитър Радев, Велик Мутинов и Тодор Деков. На тази среща се срещнах с тези, с които поставихме основите на бадминтона в нашата страна В. Кръстев, П. Касабян, В. Венков. След завръщането си, чрез официална заявка от ДФС "Берое", станахме членове на Комисията по бадминтон към БФТ.

       Основахме секция в Стара Загора, привлякохме млади хора, започна обучение, а на следващите състезания, във Варна бяхме с пълен отбор. На третия турнир станахме домакини и абсолютни отборни победители. Секцията по бадминтон работеше много и интензивно. За кратко време се изградиха три открити площадки с над 15 игрища. Отпечатахме състезателен правилник. Започна организирана подготовка на представителния отбор, изградиха се детско-юношески групи, проведоха се състезания и за ветерани. Бадминтонът доби огромна популярност в "Града на липите".

       Най-голяма дейност в работата на секцията в онези години имаха инж. Людмил Фандъков, Тодор Софкин (като председател), Моньо Петков и не на последно място найният дългогодишен секретар Димитър Драголов. В поколението състезатели, които носеха славата на старозагорския бадминтон, мога да посоча имената на сестри Пеневи, Ради Димитров, Пейчо Христов, Велик Мутинов, Сашо Славов, Димитър Радев, Николай Колев и Иван Вълчанов.

       Старозагорци имат пълното основание да смятат, че градът им е люлката на българския бадминтон. Както пише в спомените си Тодор Деков, бадминтонът стартира в Стара Загора като игра създаваща емоции и развлечение след скучните кросове из "Аязмото". Група спортни ентусиасти започнали да прехвърлят перата - подарък на Деков от Германия, със също подарените "хилки" и мреже за "федербал".

      Деков начертава първото игрище за бадминтон на "Аязмото" върху настилка от каменни плочи. На този ранен старт се дължи и отличното представяне на старозагорци в ранния период. През 1970 и 1971 година те се преборват успешно с личното майсторство на играещия в "Корабостроител" Андрей Сидоров, учил бадминтон в СССР, и стават отборни шампиони. И по-късно са винаги в челото, но са принудени дълго да стоят в сянката на Хасково. И едва през 1995г., вече като БК "Атаком" стават отново шампиони при мъжете.

       Стара Загора е шампион по състезатели, тръгнали към спортното майсторство от "Аязмото", но стигнали до върховете му в други състави. Оттук започва спортния си път Минка Пенева-Дашинова и сестра и Янка Пенева, Кънчо Орешков, Димитър Матев, Илко Орешков, Динко Дуков, Петър Димов и др.

      В Стара Загора се е приобщил към бадминтона и почетният председател на БФ Бадминтон ген.-майор Людмил Фандъков. С голяма известност се ползват състезателите Ради Димитров и Пейчо Христов, Маргарита Славова, Павлина Бунарджиева, Сашо Славов, Кольо Пейчев, Христо Михалев и, разбира се, един от най-добрите треньори и специалисти на днешното време Слънчезар Цанков. Тук са играли и превъзходните техници Нанко и Стефан Чорчопови и др.

       Сред най-симпатичните образи на старозагорския бадминтон е и най-големия ветеран бай Иван Вълчанов(фотото), който понякога се появява в 5 часа сутринта на "Аязмото".

       Спортно-състезателната дейност в Стара Загора бе поставена на сериозна професионална основа, когато през 1990г. бе основан СК "Бадминтон" Стара Загора. Треньор стана Слънчезар Цанков, който продължи също така и да се състезава. Цанков стана шампион на страната ни през 1991г. в двойка с Анатолий Скрипко и в 1992г. с Диана Филипова, а Стара Загора стана клуб вицешампион на страната ни.

       Стара Загора е инициатор на Първия балкански клубен шампионат по бадминтон през 1993г. и при участието на 6 отбора става и първият балкански клубен шампион. При международни срещи юношите на клуба печелят 2 бронзови медала в Лозана, а през 1994г. на Открития шампионат на Италия двойката Слънчезар Цанков - Цветозар Колев стават шампиони, побеждавайки с 2:1 руската двойка Попов - Воробьов. Същото се повтаря и през 1995г., като Цветозар Колев и Пламен Пеев побеждават на финала китайска двойка.

Юношите старша възраст на Стара Загора са републикански шампиони четири години подред - 1993, 1994, 1995 и 1996г.

       Особено значим е успехът през 1995г., когато старозагорският клуб стана републикански шампион за мъже, а Цветозар Колев за юноши и Ясен Борисов за мъже са балкански шампиони.
____________________________________________________________________

       Историята и развитието на този прекрасен спорт продължават, но вече на ново и по-високо ниво...

Добавете коментар


Защитен код
Обнови