newzal sm

Само в индивидуалните първенства през този сезон сме завоювали 48 медала – 15 златни, 11 сребърни и 22 бронзови

– Г-н Цанков, България триумфира с постижения в бадминтона на Летните игри в Баку. Вашият коментар?

Слънчезар Цанков Златните медали на Габриела и Стефани Стоеви на двойки жени са голям успех. Това затвърждава нашите позиции на спортната сцена както в България, така и в Европа. Този успех бе предвидим. Сестри Стоеви са били европейски шампионки до 19 г. Намират се на 16-а позиция в световната ранглиста.

Българският успех е още по-силен и с третото място на Петя Неделчева

която е от Стара Загора. Както и с петото място на Линда Зечири. Това показва, че имаме силен бадминтон в женския профил.

Габриела и Стефани са от Хасково. Откакто сме открили европейския център по бадминтон в Стара Загора през 2012 г., всяка зима те са идвали на подготовка тук. Петя Неделчева и Линда Зечери също са имали подготвителен лагер в Стара Загора.

Центърът за развитие на бадминтона в нашия град има своето значение

– Кои постижения на СК „Бадминтон“-Стара Загора бихте отличили през този сезон?

– Завърши първият етап на нашия сезон,  в който се провеждат индивидуалните първенства за състезатели до 11, 13, 15, 17, 19 години, мъже и жени. В тези шест възрастови групи сме завоювали 48 медала – 15 златни, 11 сребърни, 22 бронзови.

Приключи и държавното отборно първенство за мъже и жени.

Мъжете се класираха трети, а жените са на второ място

С най-малките състезатели от клубаУчаствахме и на държавно отборно първенство за младежи и девойки до 19 години, където нашите младежите са втори, девойките – също са с второ място.

През април в Коня, Турция, се проведоха Световни игри за деца. Участваха нашите две момичета – Мария Делчева и Катерина Златева, и аз като треньор на националния отбор. Българският отбор се класира на второ място. Принос за това имат и старозагорските състезателки.

Имахме участие и

в Европейско първенство за младежи и девойки до 19 г. в Любин, Полша

Двама наши състезатели бяха в националния отбор – Владимир Шишков и Анна-Мария Цанева.

Неотдавна в Севлиево се проведе международен турнир – отборно състезание. СК „Бадминтон“-Стара Загора се класира на второ място сред общо 8 отбора.

Успешно бе представянето ни и на турнира „Русенско лято“.

Димитър Ненчев стана шампион до 13 г.

Първо място спечелиха и Стивън Николаев и Георги Димов на двойки, до 13 г. А до 15 г. Станислав Зланков и Димитър Ненчев станаха първи, отново на двойки.

Днес (б.а. – 1 юли) се провежда международен турнир в Първомай за купата на кмета на града, за момчета и момичета до 13 г.

Старозагорци са в челната тройка в индивидуалната надпревара

– първо място Димитър Ненчев, второ място – Стивън Николаев, и трето място за Георги Димов. На двойки също сме победители – Димитър Ненчев и Георги Димов. При момичета двойки – Филиз Мурад от Стара Загора, е на първо място в тандем с Гергана Паунова от Севлиево.

През седмицата наши състезатели заминаха за балканско първенство до 13 г. в Онещи, Румъния. Стара Загора се представя със Стивън Николаев.

– Кои са най-важните турнири, които предстоят?

– От 23 до 26 юли има международен турнир в Анкара за юноши и девойки до 15, 17, 19 г.

Надяваме се нашата състезателка Мария Делчева да участва там. Предвиждаме да се включим в една верига за европейски турнири за юноши и девойки до 15-17 г. с оглед, че догодина има европейско първенство и до 15, и до 17 г. Там трябва да пратим наши представители. Надявам се Мария Делчева да спечели и медал. А целта ни е още по-далечна – за 2018 г., когато ще бъдат третите олимпийски игри за младежи и девойки до 19 г. На предишните имахме наши представители (в Нянджин, Китай – 2014 г., беше Владимир Шишков). Надяваме се през 2018 г. там да играе Мария Делчева.

На 7, 8 и 9 август са квалификациите за определяне на национален отбор

за юноши и девойки до 17 г., които на 21, 22, 23 август ще заминат в Нови сад на балканско първенство за тази възрастова група. Предстои ни и лагер за деца – от 14 до 24 август в Равда.

Ветераните ни също продължават да жънат успехи. Надявам се, че голяма група от Стара Загора ще участва на балканското първенство през август в Турция. Както и на Европейските игри, които ще бъдат във Франция.

– Клубът развива активно проекти в социален аспект. Разкажете за тях?

– През юли старозагорският клуб ще подкрепи Световното първенство за глухи

– мъже и жени, и първото световно първенство за младежи и девойки за хора с увреден слух (от 14 до 26 юли в София). Треньорът Нанко Чорчопов ще бъде заместник главен съдия, а 4-има наши състезатели ще подпомогнат със съдийството и организацията на първенството. С организацията на глухите работим от 2000 г. Тази година дори в Стара Загора се проведе държавно първенство за глухи, а веднага след това и ДП за хора с увреждания.

На 22 юни стартира ваканционна програма, организирана от Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните-Стара Загора. Бе даден старт с открит урок по бадминтон.

Клубът осигури ракети и перца за над 40 деца

С тях работиха треньорите Нанко Чорчопов и Тихомир Киров.

Подготвяме и състезателка, която ще представи Стара Загора и България на „Спешъл Олимпикс“ в Лос Анджелис (21 юли-2 август). На игрите участват 177 страни и над 7000 състезатели. Българската делегация ще бъде от 23-ма души, сред които двама бадминтонисти.

Ганка Иванова е от Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“

в Стара Загора. Аз тренирах с нея 7 месеца. Клубът предостави корт, пера, ракети. Направихме много пълноценна подготовка. Директорката на дневния център Гинка Михайлова обясни, че всичко това се отразило много добре на Ганка и на още един мъж, който тренираше с нея. Станали са по-лъчезарни, чувстват се социално ангажирани. Не са пропуснали тренировка.

Ще направим всичко възможно наесен да продължим тази терапия със спорт

 С Ганка ИвановаЗащото по време на тренировките идваха и техни приятели от центъра да ги гледат.

Част от нашите проекти са свързани и с училищата в Стара Загора. През тази година отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ стана национален първенец на финалите на Ученическите игри в Разград – 8-10 клас. Момчетата са – Денис Маринов, Георги и Иван Чавдарови, Давид Петров. Те

ще представят България догодина на Световните ученически игри

Момчетата от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ (5-7 клас) се класираха четвърти на финалите на ученическите игри в Севлиево.

Нашият стремеж е да използваме прекрасната ни база възможно най-пълноценно.

– А комплексът за ракетлон?

– Надяваме се скоро да осъществим този проект, за който вестник „Национална бизнес поща“ съобщи първи. Залата ще бъде многофункционална –

за бадминтон, за тенис на корт, тенис на маса и скоуш клетки, 6 игрища

за да има възможност да правим големи турнири от европейски и световни вериги.

Стартът на ваканционната програма на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните-Стара ЗагораТова е много актуално, тъй като скуoшът ще кандидатства да бъде приет в семейството на олимпийските игри през 2020 г. в Токио. Негово рекламно лице е Роджър Федерер. Сега сред олимпийските спортове са тенис маса, тенис на корт и бадминтон. Липсва четвъртият ракетен спорт – скоушът. И ако той бъде приет – ето го

голямото олимпийско каре на ракетлона

Сега през юли има световна верига по ракетлон. Има състезание и в София. Ако се създаде нашата база, този турнир може да се провежда тук. Много е важно също, че ние ще създадем национална база за четирите ракетни спорта и с това ще бъдем първи в България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови