newzal sm

malta-2016malta-2016-2От 29 март до 2 април 2016 г. в Малта се проведоха Световните ученически игри по бадминтон. Юношите от  ГПЧЕ „Ромен Ролан“- Стара Загора представиха България на първенството. 16 отбора бяха разделени в 4 групи по 4. Старозагорци загубиха последователно от представителите на Бразилия /5:0/, Франция /4:1/ и Словакия /3:2/, което им отреди да играят от 9 до 16 място. Тук вече бадминонистите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“  записаха три поредни победи: над домакините от Малта /3:2/, Люксембург /4:1/ и Словакия /3:2/. Така след три поражения и три победи старозагорци се класираха на девето място. За отбора на гимназията се състезаваха Денис Маринов, Георги и Иван Чавдарови, Давид Петров и Димитър Ненчев, с учител-треньор Ваня Калоферова.

Видимо се увеличава броя на страните, където се залага на развитието на спорта в училищата, коментираха специалистите. Пакистан, Индия  и Бразилия  се появяват за първи път на Световни ученически игри по бадминтон. Расте равнището на спортното майсторство на бадминтонистите /юношите на Бразилия изненадаха всички/.

malta-2016-3

При девойките България беше представена от отбора на ГПЧЕ Асен Златаров“ - Хасково: Таня Петкова, Кристина Желева, Богдана Дукова, Венцислава Сакаджийска, Калина Спасова, с учител-треньор Станислав Янков. Те се класираха на седмо място.

Изп. директор на СК „Бадминтон“- Стара Загора Слънчезар Цанков беше съдия на турнира.

Освен в спортните изяви, бадминтонистите ни представиха България и във Вечерта на нациите, където всяка страна в рамките на пет минути  демонстрира характерни неща от родния бит. Домакините пък отделиха половин ден, за да запознаят своите гости с културното наследство на островната държава.
За втора поредна година Министерството на младежта и спорта подпомогна участието на учениците, като закупи самолетните билети. Община Стара Загора също оказа финансова помощ. Това е добър пример за разбирането на значимостта на масовия и ученическия спорт.
Следващите Световни ученически игри по бадминтон ще бъдат в Индия през 2018 година. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови