newzal sm

Badminton logo 110СК „Бадминтон“ Стара Загора провежда безплатни занимания за деца по бадминтон. Ръководството на клуба е отворено за малки и големи – от първокласници, до единайсетокласници, всеки вторник и четвъртък, от 11 до 12 часа, в спортна зала „Берое“ на ул. „Цар Иван Шишман“ №60. "Днес бе пълно с деца, интересът е голям", сподели в първия ден от старта на програмата Нанко Чорчопов. "До края на юли 2018 г. безплатно ще се занимаваме с всички, трябва само децата да идват със спортен екип и някаква ракета за бадминтон. Общинската програма е полезна и за нас, защото води до лавина от нови желаещи да спортуват трайно наесен. Спортът харесва на децата. Към бадминтона има интерес и от организирани групи деца, водени от учителки в занимални, които лятото търсят спорт за децата. Ние печелим привърженици, бъдещи шампиони. Днес примерно от 20 деца 5 бяха страхотни", разказва Чорчопов.

СК „Бадминтон“ приключи всички държавни шампионати, във всички възрасти – деца под 11 години, 13 години, юноши и девойки под 15, 17 и 19 години, и мъже и жени. Равносметката е повече от добра – в сравнение с 2017 г, когато перцата на Стара Загора спечелиха 56 медала от държавни шампионати, от които 12 златни и 12 сребърни, тази година към колекцията се прибавиха още повече – 59 медала, от които 14 златни, като двата нови златни медала са в най-ниската възрастова група – под 11 години, където досега доминираха представителите на Първомай. Въпреки прогнозите на някои специалисти, че след върха ни очаква срив, ние имаме подобрение, коментира Чорчопов. Освен това направихме едно много силно, 8-мо поред състезание за най-малките, под 9 г, като в него освен състезатели участват под формата на детски игри без състезателен елемент и деца на 5 и 6 години. Турнирът бе на 2 юни, последното голямо състезание, организирано от СК „Бадминтон“, на което ръководството набра съмишленици за спорта през есента от предучилищна възраст и трета група в детските градини. Приемствеността винаги е била важна за нас, отбелязва наставникът. И допълва – както и децата, които тренират бадминтон, да са отлични ученици.

Статистиката сочи, че старозагорци доминират на национално ниво в този спорт особено във възрастта под 17 години и под 19 години, младежи и девойки. В Оряхово на състезанието за 17-годишни тази година и четиримата юноши на почетната стълбичка бяха състезатели на СК „Бадминтон“, което бе голяма радост за всички, особено за треньорите Чорчопов, Димитрия Попстойкова, Тихомир Киров. Най-титулованото име на старозагорската школа в момента е Мария Делчева, която спечели 3 златни медала тази година, както и Димитър Ненчев при 17-годишните, който е с 2 златни и един сребърен медал на смесени двойки, при 13-годишните – Денислав Иванов, брат и сестра Георги и Цвети Катерови (Георги е с два златни и един сребърен медал на държавно първенство, Цвети е с един златен и два сребърни медала), при 11-годишните – Теодор и Боян…Имаме много качествен растеж, отбелязват от ръководството на клуба.

През този уикенд стартираха отборните първенства за мъже и за жени, а отборните надпревари за 11, 13, 15 и 17-годишни са наесен. Женският тим на Стара Загора (Димитрия Стойкова-играещ треньор, Мила Иванова, Паола Кирова, Мария Делчева и две девойки на 17 и 15 г.) е с три поредни шампионски титли, което досега не е постигано от друг отбор в България. С едно прекъсване от една година преди това градът е имал още няколко титли, а очакванията за 2018 г. са за четвърта поредна титла. Направеното досега е удовлетворително, свършили сме си добре работата, казват от клуба.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови