newzal sm

Badminton 249"През настоящата 2020 година основното направление в дейността на СК „Бадминтон“-Стара Загора ще е развитието на децата. Там ще са насочени всичките ни усилия", заяви председателят на Управителния съвет на клуба Пламен Михалев.
"Ще се направят групи, в които да работим по-професионално с деца, които имат желание, възможност, талант и разбиране от родителите им. Клубът ни е най-големият в България, имаме масовост и сме доволни. Но е налице проблем със залата, не можем да обърнем достатъчно внимание на всички, не можем да поемем желаещите и се правят компромисни занимания. В клуба тренират изявени деца с добри резултати, шампиони, ще работим по-професионално с тях и ще търсим нови таланти, мотивирани за спорта."

От клуба признават, че през последните години срещат трудности. Проблемът е, че най-добрите деца почти винаги са и отличници в училище. Настъпва момент, в който родителите им казват – много хубаво, но за нас е по-важно училището. Като се стигне до дилемата, в голяма степен децата избират решението на родителите си и спортът остава на заден план, споделя Михалев. Идеята ни е да се работи приоритетно с такива, които имат талант и родителите им проявяват желание да се развиват в спорта. Едноразовите тренировки не са достатъчни едно дете да бъде изградено като състезател. На 18 януари предстои БФ по бадминтон да проведе отчетно събрание, на което ще настояваме и на национално ниво да се наблегне на развитието на детско-юношеския спорт. Защото това е предпоставка за добри резултати впоследствие и при мъже и жени, казват още старозагорци.

Ръководството на СК „Бадминтон“ среща разбиране от Спортното училище, при желание на децата да се развиват в спорта, евентуално и за откриване на паралелка бадминтон. Има го като идея, разговаряли сме, но първо трябва да намерим тези деца. Професията спортист е добра, стига да се развиеш и постигнеш резултати за такова ниво, обясняват от клуба.

През настоящата година спортният бадминтон календар е богат, има и редица международни турнири. Решението на ръководството на старозагорския клуб е да се участва във всички състезания в България. Децата с резултати ще отидат и на няколко международни турнира. За ветераните през 2020 г. предстои участие в Европейско първенство, където те трябва да защитят европейската титла от 2018 г. Влизаме и в олимпийския цикъл, 2021 г. предстои Олимпиада в Япония, допълва Пламен Михалев. Да сме живи и здрави, ще отидем!

Линда Зечири продължава да е част от тима на старозагорските перца. Към нея очакванията са да се класира за Олимпийските игри в дисциплината единично жени. В момента тя е под номер 50 в световната ранглиста, подготовката й върви добре, турнирите й са избрани, календарът направен.

Първите състезания по бадминтон за 2020 година са в края на януари, когато започва Държавният шампионат за мъже и жени.

Относно новата зала на Стара Загора, която получи благословията на държавата, от клуба споделят, че са представили изискванията, на които трябва да отговаря подобно спортно съоръжение, за да е лицензирано и получи домакинство за големи форуми по бадминтон. Тази зала е необходимост, но тя е представителна и не решава нашия проблем със зала, споделя Пламен Михалев. И не само на нас. Ние сме изготвили идеен проект за разширяване на зала БСФС, където сега разполагаме с 4 игрища. В краткосрочен план очакваме от Общината да извърши ремонт на цялата сграда, за да се решат належащи проблеми.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови